De titanenstrijd om het lot van computerfabrikant Dell is in de slotfase beland. Op 18 juli moeten aandeelhouders kiezen tot welk kamp ze behoren: dat van de oprichter Michael Dell of van de legendarische belegger Carl Icahn. Het belooft spannend te worden tot de laatste minuut.

Over één ding zijn de twee hoofdrolspelers het waarschijnlijk wel eens: Dell smacht om een metamorfose. De inkomsten van de computerfabrikant smelten als sneeuw voor de Texaanse zon door de opmars van tablets en smartphones.

Het eerste kwartaal van dit jaar verkocht het bedrijf 14 procent minder computers dan het jaar ervoor. Voor dit jaar verwachten analisten dat de winst zal halveren ten opzichte van 2005 en op ongeveer 1,4 miljard dollar uit zal komen.

Het kamp van Michael Dell

Oprichter Michael Dell wil in alle stilte van de rups een mooie vlinder maken. Hiervoor trekt hij samen op met het beleggingsfonds Silver Lake. Het consortium  trekt 24,4 miljard dollar uit om het bedrijf van de beurs te halen en biedt 13,65 dollar per aandeel.

Buiten de hectiek van de beurs om willen ze Dell transformeren tot een bedrijf dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van software en megacomputers voor datacentra in plaats van huis-tuin-en-keukencomputers.

Goed, het plan klinkt simpel. Toch zal het in de praktijk jaren duren voordat de gedaanteverwisseling van Dell geslaagd is en het weer een gezond bedrijf zal zijn. De uitvoering van de plannen vraagt veel geduld van beleggers en dat geduld heeft de belegger die zijn centen in beursgenoteerde bedrijven steekt niet, denken de aanhangers van deze club. Als profeten trekken de mannen achter dit plan momenteel rond om grote beleggers ervan te overtuigen hun aandelen aan hen te verkopen.

De uitdager: Carl Icahn

Michael Dells opponent in de strijd om Dell is de legendarische belegger Carl Icahn dat het fonds Southeastern Asset Management aan zijn zijde heeft. Zij vinden het bod van het kamp van Dell te laag en bieden 14 dollar voor 1,1 miljard van de aandelen ofwel 72 procent van de uitstaande aandelen. De rest kan wat hen betreft gewoon verhandelbaar blijven op de beurs.

Beleggers die geen brood meer zien in het bedrijf kunnen zo comfortabel uitstappen. De beleggers die overblijven moeten wat Icahn betreft een rol kunnen spelen in de transformatie van de computerfabrikant.

Het plan van kamp Icahn kost 15,4 miljard dollar. Eerder liet de belegger weten dat hij 5,2 miljard dollar aan kredieten heeft zekergesteld om zijn plannen tot uitvoering te brengen.

Aanhangers van Icahn denken dat Dell in het recente verleden niet goed geleid is en er bijvoorbeeld te veel betaald is voor overnames. Bovendien zijn de gekochte bedrijven slecht geïntegreerd in het bedrijf. Als je je aandelen houdt, kan het aandeel meer waard worden wanneer het bedrijf beter geleid wordt door een nieuw team, is kort gezegd de gedachte.

D-Day: 18 juli

Op 18 juli moeten beleggers partij kiezen voor één van de twee titanen in de strijd om het lot van Dell. Veel beleggers hebben nog niet publiekelijk laten weten aan wiens kant ze staan, dus het belooft een spannende dag te worden. Wat institutionele fondsen en indexbeleggers zullen doen, zal waarschijnlijk bepalend zijn voor wie als winnaar uit de strijd komt.

Icahn en Southeastern kunnen rekenen op de steun van veel andere activistische aandeelhouders zoals Yacktman Asset Management en Pzena. Samen hebben de tegenstanders van Michael en Southeastern ongeveer een vijfde van de aandelen van het bedrijf in handen.

Aan de andere kant is Michael Dell alleen al goed voor 16 procent van de aandelen. En dan rekenen we de aandelen die de rest van de top van het bedrijf bezit niet eens mee.

Nederlandse figurant

Leuk detail is dat de Nederlander en voormalig Philips topman Gerard Keisterlee figurant is in de aanstaande apotheose. Hij is sinds 2010 commissaris bij Dell en uit gegevens van de Amerikaanse beurswaarhond SEC blijkt dat hij op 2 juli nog aandelen in het bedrijf heeft bijgekocht ter waarde van zo’n 22.700 dollar. Na de transactie bezit hij ruim 37 duizend aandelen Dell.

Een belangrijke opsteker voor het kamp van Dell is dat het invloedrijke adviesbureau voor institutionele beleggers ISS  zijn steun uitgesproken voor dit kamp. Een belangrijke reden daarvoor is de aanname dat de oprichter het veld zal ruimen als ceo mocht Icahn als winnaar uit de strijd komen. Het rekruteren en inwerken van een nieuwe topman is te risicovol schat ISS.

In de aanloop naar de ontknoping van de strijd zal de druk op aandeelhouders door beide kampen flink worden opgevoerd. De uiteindelijke winnaar kan na afloop echter niet op zijn lauweren rusten. Hem wacht de Herculeaanse taak om de computerfabrikant om te vormen tot een goedlopend concern. Beursgenoteerd of niet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl